Alüminyum Hurdalarınızda Geri Dönüşsün
Alüminyum Hurda Çeşitleri
Alüminyum , inşaat ve imalat sanayiinde en çok kullanılan metallerin başında geliyor. Hurdasını satın aldığımız bazı alüminyum çeşitleri arasında şunlar var; Daha çok imalat artıkları olan araiş alüminyumlar, yumuşak ve sert alüminyumlar, alüminyum profiller, ofset matbaa kalıpları, tornalardan çıkan alüminyum talaş, araba jantları, alüminyum pistonlar ve alüminyum içecek kutuları ve diğer alüminyum ambalaj çeşitlerini satın alarak geri dönüşüme kazandırıyoruz.
Alüminyum Kullanım Alanları ve Geri Dönüşümü
Alüminyum hurdası demir ile birlikte geri dönüşüm oranı en yüksek madenlerdendir. Gıda, ulaştırma, otomotiv, dekorasyon ve inşaat sektörlerinde daha yoğun kullanım alanlarıdır. Sadece 1 kg alüminyumun geri dönüşümü ile 8 kg boksit, 4 kg çeşitli kimyasal maddeden tasarruf edilir. Ayrıca imalatı için kullanılacak 14 kw/sa elektrik enerjisi harcanmamış olur.
Alüminyum yüksek sıcaklıklara mukavemetlidir, öyleki maksimum 660 santigrat dereceye kadar özelliklerini koruyabilir. Bu nedenle mutfak araç ve gereçleri, ulaşım, havacılık, otomobil sanayisinde yoğun olarak kullanılır. Alüminyum gümüş parlaklığında, akla gelebilecek her alanda, özellikle de mutfak eşyası ve inşaat dekoratif ara yapı malzemesi olarak kullanılır. Ağırlığına göre son derece dayanıklıdır. Kullanıldığı yapılarda binaya yükü hafiftir.
Alüminyum zor ısınması yanında kolay soğur. Bu nedenle soğutma sistemlerinin imalatında da ana malzemelerin başında gelmektedir. Örneğin büyük yapılarda klima sistemleri için kullanılan Chiller Soğutma Sistemleri buna güzel bir örnektir.
Alüminyum kolay işlenmesi, şekil verilmesi gibi önemli özellikleri de ihtiva eder. Benzer özellikler taşıyan bakıra göre çok daha ucuzdur. Bu imalat maliyetleri açısından büyük bir avantajdır. Alüminyumun bu pozitif fiyat avantajı imalat sanayiinde çokca tercih edilmesini sağlamaktadır.
Alüminyum genel manada soğutucu yapımında, spot ışıklarda, mutfak gereçleri yapımında, hafiflik esas olan araçların yapımında (uçak, bisiklet, otomobil motorları, motorsikletler v.b) kullanılır. Bunun yanında sanayide önemli bir madde olan alüminyum günlük hayatta her zaman karşımıza çıkan bir metaldir. Kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Çok üstün korozyon özelliklerine sahip olması, üzerinde oluşan oksit tabakasının koruyucu olmasındandır. Elektrik iletkenliği %64,94 IACS ‘dir. bu elementin erime noktası 660 °Cdir. Rengi ise beyazdır. Görüntü olarak gümüş parlaklığını anımsatır. Sanayi alanında demirden sonra en önemli maddeler arasında yer alır. Alüminyum, doğada element halinde değil, bileşik halde bulunur. Ay ve dünya yüzeyinde bol miktarlarda bulunur. Öyle ki, bu bileşikler yer kabuğunun yaklaşık olarak % 8 kadarını kaplar.